Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. 

Zborniki

ARHIV PUBLIKACIJ PRETEKLIH POSVETOV

Stabilna angina pektoris

 

 

 

Med boleznimi srca in ožilja, ki ostajajo pri nas in v svetu vodilni vzrok umrljivosti, je najpogostejša stabilna angina pektoris. Stabilna angina pektoris je posledica kronične aterosklerotične bolezni koronarnih arterij. V zadnjih letih smo priče novih spoznanj o patogenezi aterosklerotične bolezni, o diagnostičnih metodah, zdravljenju z novimi zdravili, načinih revaskularizacije miokarda. Uveljavila so se nova spoznanja o dejavnikih tveganja za nastanek ateroskleroze, njihovem pomenu pri obravnavi bolnikov in ne nazadnje, celostna obravnava vključuje opredelitev bolnikove delovne zmožnosti in morebitne invalidnosti.

V zborniku so zajeti prispevki, ki nam v zaporedju od anatomije koronarnih arterij do ocene delazmožnosti in telesne okvare podajo današnje vedenje o obravnavi bolnikov s stabilno angino pektoris v klinični praksi. Vsi člani organizacijskega odbora smo prepričani, da mora biti obravnava kronične koronarne bolezni na posvetu klinično usmerjena. Mnenja smo, da bodo tako zdravniki najlaže osvojili nova spoznanja in pridobili znanje za vsakodnevno delo s temi bolniki.

Cilj posveta je izboljšanje in poenotenje obravnave bolnikov skladu z načeli dobre klinične prakse v Sloveniji. Poleg posveta je pomemben način za dosego tega cilja sprejem priporočil za obravnavo bolnikov s stabilno angino pektoris v naši državi, ki bodo sprejeta plenarno na koncu posveta.

V imenu organizacijskega odbora posveta se zahvaljujeva vsem avtorjem za pripravo prispevkov in sodelovanje na posvetu, profesorjem Petru Rakovcu, Igorju Kranjcu in Miranu F. Kendi za vodenje posveta. Zahvaljujeva se za skrbno opravljeno delo recenzentoma Bojanu Vrtovcu in Marku Gričarju. Podružnici mednarodnega podjetja Novartis v Sloveniji se zahvaljujeva za vsestransko pomoč pri izvedbi posveta.