Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. 

Zborniki

ARHIV PUBLIKACIJ PRETEKLIH POSVETOV

Srčno popuščanje

Celovita obravnava


 

 

Srčno popuščanje je kompleksen klinični sindrom, ki lahko nastane zaradi kakršnekoli strukturne ali funkcionalne spremembe srca, ki vpliva na zmožnost srca, da se napolni in⁄ali iztisne kri.

Srčno popuščanje je bolezen, pri katerem srce kot črpalka ne more prečrpati dovolj krvi, ki bi zadostovala potrebam telesa, ne da bi se povečal diastolični tlak v prekatu. Vsaka bolezen srca, ki oslabi sistolično ali diastolično funkcijo oziroma obe hkrati, lahko povzroči srčno popuščanje.

Srčno popuščanje je že sedaj velika težava v vseh državah sveta in postaja vedno večji problem javnega zdravja. To je edina kardiovaskularna bolezen, ki se povečuje v pojavnosti in razširjenosti, deloma zaradi staranja prebivalstva, pa tudi zaradi napredka medicine in posledično vedno novih, boljših načinov zdravljenja, ki zmanjšujejo zgodnjo smrtnost, vendar pogosto vodijo v kasnejše srčno popuščanje. Glede na iztisni delež levega prekata (LVEF) srčno popuščanje opredelimo:

Srčno popuščanje z zmanjšanim iztisnim deležem (HFrEF): s simptomi in znaki, ki so posledica zmerno ali močno zmanjšanega iztisnega deleža, LVEF <40 % in se lahko kaže z znaki desnostranskega kongestivnega srčnega popuščanja. 

Srčno popuščanje z blago zmanjšanim iztisnim deležem (HFmrEF): s simptomi in znaki, ki so pri LVEF 40 % do 49 % lahko značilni bolj za diastolično oziroma desnostransko srčno popuščanje. Druge značilnosti vključujejo povišane natriuretične peptide (natriuretični peptid tip B (BNP) >35 nanogramov / L,[> 35 pikogramov / ml] ali N-terminalni natriuretični peptid [NT-pro-BNP]> 125 nanogramov / L [> 125 pikogramov / ml]) in vsaj eno dodatno merilo: (a) pomembna strukturna srčna bolezen (npr. hipertrofija levega prekata [LVH] ali povečanje levega atrija), (b) diastolična disfunkcija levega prekata.

Srčno popuščanje z ohranjenim iztisnim deležem (HFpEF): značilni simptomi in znaki diastoličnega levostranskega srčnega popuščanja ob LVEF >50 %. Druge značilnosti vključujejo povišane natriuretične peptide (BNP >35 nanogramov / L [> 35 pikogramov / ml] ali NT-pro-BNP> 125 nanogramov / L [> 125 pikogramov / ml]) in vsaj eno dodatno merilo: (a) pomembno strukturna bolezen srca (npr. LVH ali povečanje levega atrija), (b) diastolična disfunkcija leveega prekata. Diagnostična obravnava, s katero ugotovimo strukturne in/ali funkcionalne nepravilnosti srca, je osnova ustreznega zdravljenja, ker so nekatera bolezenska stanja bodisi ozdravljiva ali pa vsaj delno popravljiva. S poznavanjem vseh možnosti zdravljenja lahko uresničimo cilje zdravljenja. Cilji zdravljenja kroničnega srčnega popuščanja so:


1. ublažitev simptomov
2. zaustavitev napredovanja popuščanja
3. zmanjšanje smrtnosti zaradi popuščanja

 

Na srečanju bodo predstavljeni sodobni diagnostični algoritmi in zdravljenje ter praktični pristop pri vsakdanji obravnavi bolnikov, s katerimi bomo dosegli cilje zdravljenja pri posameznem bolniku. 8
Naše srečanje je brezpapirno: vabilo, program srečanja in zborniki so dosegljivi le v digitalni obliki na naši spletni strani www.BolezniSrca.com, zloženka pa bo poleg digitalne na voljo tudi v priročni tiskani obliki.

V imenu organizacijskega in strokovnega odbora se zahvaljujeva vsem avtorjem za pripravo prispevkov in sodelovanje na posvetu.

Podjetjem Amgen, Aspen Pharma, Astra Zeneca, Bayer, Berlin Chemie, BoehringerIngelheim, Bormiamed, Cardiomedical, Kastor MD, Kefo, Krka, Krka Terme, Lek, Mark Medical, Medica, Merck, Novartis, Orion Pharma, Pfizer, Pro-Gem, Sanofi Aventis, Sava Medical, Schiller, Servier se zahvaljujemo za podporo pri izvedbi strokovnega srečanja.